Historie LE 50Visserij:

De LE 50 is in 1901 gebouwd bij de Lemster werf Gebr. de Boer. Zetschipper was toen Sake Visser. Deze voer het schip onder het visserijnummer LE 17. De naam van het schip was “Dolfijn”.


‍ 

In 1908 is het schip overgegaan naar zetschipper L. Coehoorn en kreeg de boot de naam “Presto”.

Er werd toen gevaren onder het visserijnummer LE 3.In 1954 is het schip gekocht door de Gebr. Poepjes en kreeg het schip het visserijnummer LE 50.

Tot de verkoop in 1974 is het schip altijd gebruikt voor het vissen op het IJsselmeer. 


In 1974 heeft de heer F. Kroon, als particulier het schip gekocht.

Hij heeft er jarenlang op gevaren met zijn gezin. Het schip werd in originele staat bewaard tijdens dit particuliere bezit.

Alle aanwezige documenten werden bewaard en zowel uiterlijk als inrichting bleven origineel zoals het was op het moment van aankoop.


In 1996 heeft de heer Kroon het schip te koop aangeboden en heeft ”Stichting de Lemster Vuurtoren” de aak aangekocht en onder haar beheer genomen.


Nadat de in Lemmer staande vuurtoren in 2009 overgedragen was aan de Gemeente Lemsterland, is de naam van de stichting veranderd in “Stichting de LE50”.Kosten:

Voor restauratie, groot onderhoud en jaarlijkse onderhoudskosten is men afhankelijk van donaties/giften.


Om hier aan te kunnen voldoen heeft de Stichting sponsorcertificaten te koop aangeboden aan bedrijven uit Lemmer om hiermede enigszins deze kosten te kunnen dekken. De certificaathouders konden dan één keer per jaar kosteloos met de LE50 varen waarbij een vrijwilliger als schipper fungeerde.

Dit is 2 x 5 jaar gedaan. De laatste keer was hier jammer genoeg weinig belangstelling voor vanuit het bedrijfsleven.


Sinds 2007 organiseert de Stichting “de Vuurtoren Bedrijven Race”. De deelnemende bedrijven varen met hun gasten een wedstrijddag mee aan boord van vissermanaken. 


‍ 


Varen: 

Naast het varen met bedrijven is het schip met schipper natuurlijk ook beschikbaar voor particulieren. De LE 50 kan men voor een dagdeel huren. Dit is afhankelijk van beschikbaarheid van schip en vrijwillige schipper.


Vanaf seizoen 2006 wordt er in samenwerking met VVV Lemmer op vrijdag middag gevaren. Zowel inwoners als toeristen kunnen hiervoor individueel boeken bij het kantoor te Lemmer 


‍ 


Voortbestaan:

Hopelijk zal tezamen met de inzet van vrijwilligers en financiële hulp van bedrijven en particulieren het mogelijk blijven om het noodzakelijk onderhoud te blijven doen en de LE 50 in de vaart te houden.


‍ 


Met elkaar probeert “Stichting de LE 50” zo een stukje oude historie van Lemmer voor Lemmer, en een ieder die hierin geïnteresseerd is, te behouden.


HISTORIE EN TOEKOMST LE 50

Stichting LE 50   8531 RP  Lemmer.    06 57385533.  Privacyverklaring   [email protected]